Utveckling av epidemiologiska och statistiska dataanalytiska metoder

Vi utvecklar forskningsmetoder för cancer och cancerscreening och satsar på effektiva analysmetoder.

Vi undersöker de statistiska egenskaperna hos måtten för cancerbördan och tar för utvärdering av cancerscreeningarna fram mångsidiga simuleringsmodeller som efterliknar verkligheten. Vi breddar faktaunderlaget genom textutvinning och utforskar användningen av artificiell intelligens i bearbetningen av stora datamängder.

Våra studier inom det prioriterade området:

Projektet skapar verktyg baserade på statistiska modeller för att utvärdera screeningprogram för tarmcancer. Modellerna används för att bygga simuleringar som kan användas för att undersöka exempelvis vilken roll faktorer som screeningintervall, olika tester, riskgruppsbaserad screening och screeningåldersgrupper har för programmens effektivitet. Projektet har tagit fram en simuleringsmodell baserad på finska data på individnivå och utvecklar för närvarande verktyg för modellering av riskbaserad screening och utvärdering av screeningprogram.

Forskningsprojektet utvecklar en statistisk modell för att uppskatta framtida behov av koloskopikapacitet i screeningprogrammet för tarmcancer. Modellen beaktar antalet screeningomgångar för dem som kallas till screening, trender i deltagandeaktivitet och regional demografi. Ytterligare modelleras koloskopivolymen regionvis, i syfte att tillhandahålla mer realtidsinformation om hur köläget för koloskopi utvecklas.