Monitoroinnin kehittäminen

Syöpärekisteri kerää systemaattisesti syöpä- ja syöpäseulontatietoja, analysoi ja tulkitsee niitä. Se on aktiivinen toimija yhteispohjoismaisissa syöpä- ja seulontatilastointihankkeissa.

Monitorointia kehitetään uusilla osa-alueilla, kuten eriarvoisuus ja seulontatestit. Uusia osa-alueita syntyy rekisterin tietopohjan laajentuessa muun muassa tekstinkaivelun sekä THL:n ja kansallisten syöpäkeskusten kanssa tehtävän syövän laaturekisteriselvityksen seurauksena. Syöpätaakan riskitekijöiden ja seulontaindikaattoreiden monitorointia kehitetään EU-hankkeissa.

Painopistealueen tutkimuksia

Kohdunkaulan syövän seulonnassa on käynnissä suuri murros HPV-testien korvatessa perinteisiä sytologisia testejä. Nykyisillä positiivisen HPV-testin triage (eli jatkotutkimus) -menetelmillä HPV-testiin pohjautuva seulonta aiheuttaa liiallista lähetekuormaa, sekä kohdunkaulan syövän esiasteiden ylidiagnostiikkaa ja tarpeettomia esiastehoitoja. Tämän hankkeen tavoitteena on tutkia, miten erilaisilla triage-menetelmillä voidaan vähentää HPV-seulonnan haittoja, kuitenkin seulonnan sensitiivisyys säilyttäen tai sitä parantaen

Vastaava tutkija: Maija Vahteristo

Ohjaajat: Sirpa Heinävaara

Tutkimusryhmä:

Julkaistuja tutkimuksia:

Tutkimuksen ensisijainen tavoite on selvittää syövän hoidon toteutumista sekä hoitotuloksia Suomessa. Tutkimuksen tuloksia hyödynnetään syöpätautien kansallisen laaturekisterin kehittämisessä osana nykyistä kansallista syöpärekisteriä. Tutkimushankkeen tietojen avulla selvitetään edellytyksiä syöpien laaturekisterin toiminnan aloittamiseksi ja toiminnan vakiinnuttamiseksi kaikkien syöpätautien osalta. Tutkimuksessa laaditaan ensimmäiset valtakunnalliset syövän hoidon laatuindikaattorit sekä testataan niitä valikoidulla, erikseen määritellyllä potilaspopulaatiolla.

Tutkimus toteutetaan Suomen Syöpäyhdistyksen (Syöpärekisteri), Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Kansallisen syöpäkeskuksen (FICAN) tutkimusyhteistyönä.