Suolistosyövän seulonta

Suolistosyövän seulonta vähentää kuolleisuutta suolistosyöpään. Lisäksi varhain todettu syöpä on helpompi hoitaa ja aiheuttaa vähemmän inhimillistä kärsimystä. Näistä syistä myös EU suosittaa suolistosyövän seulontaa.

Suomessa käynnistyi uusi suolistosyövän seulontaohjelma vuonna 2019.

Vuonna 2021 seulontaan kutsutaan kaikki 60‑, 62‑, 64‑, 66- ja 68‑vuotiaat miehet ja naiset niissä kunnissa, jotka tarjoavat suolistosyövän seulonnan asukkailleen. Kun ohjelma on saavuttanut koko laajuutensa, kaikki 60‑74‑vuotiaat kutsutaan seulontaan kahden vuoden välein.

Vuonna 2021 seulontaa järjestävät kunnat:

Jyväskylä, Kaarina, Kustavi, Muurame, Orivesi, Oulu, Paimio, Posio, Sauvo, Säkylä, Tampere, Ylitornio

 

Oletko kuntapäättäjä ja tarvitset lisää tietoa suolistosyövän seulonnan järjestämisestä omassa kunnassasi? Ota yhteyttä suolistoseulonta@cancer.fi 

 

Seulontatesti on immunokemiallinen ulosteen veritesti (FIT), jolla etsitään piilevää verta ulosteesta. Seulottava saa kotiin kirjeen, jossa on kutsu seulontaan, testi, tietoa seulonnasta ja ohjeet näytteenottoon. Ulostenäyte otetaan itse wc-käynnin yhteydessä ja postitetaan laboratorioon analysoitavaksi. Seulontakutsun mukana on palautuskuori, jonka postimaksu on maksettu.

Seulontaan osallistuminen on seulottavalle maksutonta. Seulontatestin tulos tulee kotiin postitse. Seulontatestissä positiivisen tuloksen saanut sopii jatkotutkimuksen järjestämisestä oman kuntansa seulontahoitajan kanssa. Jatkotutkimus on useimmiten paksusuolen tähystys eli kolonoskopia.

Seulontakeskuksena toimii Fimlab Laboratoriot Oy Tampereella. Seulontakeskus lähettää kutsut, analysoi näytteet ja lähettää seulottavalle kirjallisesti seulontatestin tuloksen. Kunta järjestää kolonoskopiat omien käytänteidensä mukaisesti.

Hyvä tietää suolistosyövän seulonnasta -esite (pdf)

Suolistosyövän seulonnasta kysyttyä

Euroopan Unioni suosittaa suolistosyövän seulontaa jäsenmailleen (1.). Uusia seulontaohjelmia onkin käynnistetty esimerkiksi Alankomaissa ja muissa Pohjoismaissa. Kansainvälisen syöväntutkimusjärjestö IARC:n tuoreen raportin mukaan ulosteen veritestillä tehty seulonta on vaikuttavaa eli vähentää kuolleisuutta suolistosyöpään 10‑40 % (2., 3.). Uudelleenkäynnistettävän seulonnan suunnitteluun ovat osallistuneet Suomen Syöpärekisterin lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö sekä joukko kliinisiä asiantuntijoita.

Suomessa oli vuosina 2004‑2016 käynnissä suolistosyövän seulonta tutkimusasetelmassa, joka kattoi laajimmillaan lähes puolet kohdeväestöstä.

Kyseisen ohjelman yksityiskohdista ja vaikuttavuudesta voit lukea lisää Tutkimus-osiosta.

Seulontaohjelman tärkeimmät tunnusluvut löytyvät seulontatilastoista.

Suolistosyövän seulonnan henkilötietoja koskeva tietosuojailmoitus (pdf)

Viitteet:

  1. European Colorectal Cancer Screening Guidelines Working Group. European guidelines for quality assurance in colorectal cancer screening and diagnosis: overview and introduction to the full supplement publication. Endoscopy 2013; 45: 51-9.
  2. IARC Handbooks of Cancer Prevention Volume 17: Colorectal Cancer Screening (pdf)
  3. IARC:in tuore raportti tuo pontta Suomen suolistosyövän seulontaohjelman aloitukseen