Kohdunkaulan syövän seulonta

Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Osassa hyvinvointialueita kutsutaan seulontaan myös 25-vuotiaat naiset. Lainsäädännön vaatimusten mukaisesti seulontatiedot toimitetaan Syöpärekisteriin, joka arvioi seulonnan laatua ja vaikuttavuutta.

Lue lisää

Rintasyövän seulonta

Rintasyövän seulontaan eli mammografia-tutkimukseen kutsutaan 50-69 vuotiaat naiset noin kahden vuoden välein. Lainsäädännön vaatimusten mukaisesti seulontatiedot toimitetaan Syöpärekisteriin, joka arvioi seulonnan laatua ja vaikuttavuutta.

Lue lisää

Suolistosyövän seulonta

Suolistosyövän seulonta vähentää kuolleisuutta suolistosyöpään. Lisäksi varhain todettu syöpä on helpompi hoitaa ja aiheuttaa vähemmän inhimillistä kärsimystä.

Lue lisää

Syöpäseulontojen järjestäminen

Syöpäseulontojen järjestäminen on hyvinvointialueiden tehtävä. Syöpärekisteri tukee hyvinvointialueita tarjoamalla tietoa seulontaprosesseista ja materiaaleja seulontojen toteutukseen.

Lue lisää

Tietojen rekisteröinti

Hyvinvointialueen on lakisääteisesti huolehdittava seulontatietojen toimittamisesta joukkotarkastusrekisteriin. Tietojen perusteella arvioidaan seulonnan laatua.

Lue lisää

Tutkimus

Joukkotarkastusrekisterin yhtenä tehtävänä on arvioida syöpäseulontoja. Väestöpohjaiset seulonnat perustuvat luotettavaan näyttöön vaikuttavuudesta. Lisäksi tutkitaan seulonnan haittoja, sen kustannuksia ja vaikutuksia elämänlaatuun.

Lue lisää