Kuukauden tutkija: Maiju Pankakoski

Esittelemme tuoreessa juttusarjassamme Suomen Syöpärekisterin tutkijoita ja heidän tutkimustaan.

Kuka olet?

Olen Maiju Pankakoski ja työskentelen tutkijana Suomen Syöpärekisterin Joukkotarkastusrekisterissä.

Miten päädyit Syöpärekisteriin tekemään tutkimusta?

Koulutustaustaultani olen valtiotieteen maisteri ja pääaineenani oli tilastotiede. Työskentelin aikaisemmin THL:ssä, jossa olin mukana mm. mielenterveyteen liittyvissä tutkimuksissa. Oman väitöskirjatutkimuksen teko kiinnosti ja Syöpärekisterissä avautui tähän mielenkiintoinen mahdollisuus seulontatutkimuksen parissa.

Mikä on tutkimuksesi aihe?

Tutkin laajan rekisteriaineiston avulla kohdunkaulasyövän seulonnan vaikuttavuutta. Kiinnostuksen kohteena on seulonnan vaikutus syöpäilmaantuvuuteen ja –kuolleisuuteen, mutta myös ns. ylidiagnostiikka ja seulonnan mahdolliset haitat. Lisäksi selvitämme seulontaohjelman ulkopuolisen Papa-testaamisen laajuutta ja vaikuttavuutta.

Mitä vaikutuksia ennakoit tutkimustuloksillasi olevan?

Tutkimuksen avulla saadaan päivitettyä tietoa seulonnan hyödyistä ja haitoista sekä optimaalisista seulontakäytännöistä. Tieto voisi olla tukemassa mahdollisia seulontakäytäntöjen muutoksia, esimerkiksi seulonnan kohdeikäryhmien laajentamista ja resurssien järkevämpää käyttöä.

Mikä on parasta Syöpärekisterissä?

Laadukas ja kattava rekisteriaineisto, joka meillä Pohjoismaissa on parhaimmistoa maailmassa. Syöpärekisterissä pystyn myös hyvin sovittamaan yhteen tutkimusta ja rekisteröintiin liittyvää työtä (mm. rutiinitilastojen tuotanto) – kumpikin tukee toista. Työkaverit ovat tietenkin mahtavia.

Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi?

Väestöön liittyvä tutkimus ja rekisteriaineistot kiinnostanevat tulvaisuudessakin, mutta muuten on vaikea sanoa pidemmän aikavälin suunnitelmista.

Vinkkaatko vielä lopuksi jostain alaa koskevasta kiinnostavasta jutusta tai tapahtumasta?

Viime talvena sain olla mukana hieman erilaisessa projektissa, kun toteutimme yhdessä Tussitaikurit –piirrosvideofirman kanssa kohdunkaulasyövän seulonnasta kertovan videon. Sen avulla halusimme helpolla ja hauskalla tavalla kertoa, mitä seulonnassa tapahtuu ja miksi siellä kannattaa käydä: https://www.youtube.com/watch?v=BeetmNAqhpg

Katso Maijun haastattelu:

Kuukauden tutkija: Maiju Pankakoski from Syöpäjärjestöt on Vimeo.