Kuukauden tutkija: Johanna Melin

Esittelemme Kuukauden tutkija -juttusarjassamme Suomen Syöpärekisterin tutkijoita ja heidän tutkimustaan. Tällä kertaa vuorossa on tutkija Johanna Melin.

Kuka olet?

Olen Johanna Melin, naistentautien erikoislääkäri ja väitöstutkija Suomen Syöpärekisterissä.

Miten päädyit Syöpärekisteriin tekemään tutkimusta?

Tulin töihin Suomen Syöpärekisteriin vuonna 2014. Edeltävästi olin tehnyt yli kymmenen vuotta sairaalatyötä, lähinnä Helsingin Naistenklinikalla erikoistuvana lääkärinä. Olin jo jonkin aikaa ajatellut, että olisi mukava yhdistää sairaalatyötä ja tutkimusta. Saatuani erikoislääkärin tutkinnon, minulle tarjottiin mahdollisuus tulla Syöpärekisteriin tutkimaan lapsuudessa ja nuorella iällä syöpää sairastaneiden naisten lisääntymisterveyttä. Nykyään vietän puolet työajastani sairaalassa, jossa työskentelen gynekologina ja puolet ajastani Syöpärekisterissä väitöstutkijana.

Mikä on tutkimuksesi aihe?

Aiheeni on hedelmällisyys, raskaudenkulku ja synnytys lapsuudessa ja nuorella iällä sairastetun syövän jälkeen.

Mitä vaikutuksia ennakoit tutkimustuloksillasi olevan?

Nykyaikaisten syöpähoitojen ansiosta yli 80% lapsuudessa tai nuorella iällä syöpää sairastuvista paranee. Rankat syöpähoidot voivat kuitenkin vaurioittaa elimistöä; yksi esimerkki on kohdun ja munasarjojen toiminta, joka voi vahingoittua. Näistä niin kutsutuista myöhäisvaikutuksista olisi tärkeä puhua, jotta niihin voidaan varautua.

Meidän tutkimuksessa selvisi, että lapsettomuushoidot ovat yleisempiä syövästä toipuneilla naisilla. Raskauden ja synnytyksen suhteen, syövästä toipuneilla naisilla on sekä kohonnut ennenaikaisen synnytyksen riski, että kohonnut keisarileikkaus ja synnytyksen käynnistyksen riski. Tutkimuksemme perusteella nämä riskit näyttäisi pääsääntöisesti johtuvan tulevan äidin sairauksista ja tiloista, kuten esimerkiksi raskausmyrkytys, raskaudenaikainen verinen vuoto ja synnytyspelko. Raskauteen ja synnytykseen liittyvät riskit olivat kuitenkin pienet, joten lapsuudessa ja nuorella iällä syöpää sairastaneet naiset voivat yleensä synnyttää lapsensa turvallisesti.

Toivon ja uskon tutkimuksemme vaikuttavan siihen, että useampi syövästä toipunut pystyisi saamaan lapsia ja myös uskaltaisi perustaa perheen, mikäli sitä toivoo.

Mikä on parasta Syöpärekisterissä?

Syöpärekisterissä parasta on kannustava työilmapiiri. Täällä on myös helppo tehdä laadukasta tutkimusta, koska saman katon alla on monen eri alueen osaajia (tutkijat, tilastotieteilijät, epidemiologit, rekisteröinnin asiantuntijat jne.) jotka tekevät yhteistyötä ja joilta voi kysyä neuvoa.

Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi?

Tällä hetkellä viimeistelen väitöskirjaani tulevaa väitöstä varten. Väitöksen jälkeen on tarkoitus käynnistää uusi tutkimus, jossa selvitetään miten nuorella iällä syövästä toipuneiden naisten lapsettomuushoidot onnistuvat.

Vinkkaatko vielä lopuksi jostain alaa koskevasta kiinnostavasta jutusta tai tapahtumasta?

Oma väitös ”Reproductive Health in Female Survivors of Early Onset Cancer” joka tarkastetaan perjantaina 17.5.2019 klo 12.00 Helsingin yliopistossa, Haartman-instituutissa. Vastaväittäjä on Professori William Hamish Wallace, Edinburghin yliopistosta.

Kuukauden tutkija: Johanna Melin from Syöpäjärjestöt on Vimeo.