Kuukauden tutkija: Maija Jäntti

Esittelemme Kuukauden tutkija -juttusarjassamme Suomen Syöpärekisterin tutkijoita ja heidän tutkimustaan. Tällä kertaa vuorossa on tutkija Maija Jäntti.

Kuka olet?

Maija Jäntti, tutkija ja seulontakoordinaattori Syöpärekisterissä

Miten päädyit Syöpärekisteriin tekemään tutkimusta?

Opiskelin kansanterveystiedettä Tampereen yliopistossa ja innostuin opintojen aikana epidemiologiasta. Kävin Pohjoismaisten syöpärekisterien järjestämän syöpäepidemiologian kesäkurssin ajattelin, että tutkimuksen tekeminen olisi itseasiassa tosi mielenkiintoista. Tulin Syöpärekisteriin korkeakouluharjoitteluun ja jäin tänne töihin.

Mikä on tutkimuksesi aihe?

Tutkin suolistosyöpäseulonnan vaikutusta koettuun terveyteen ja osallistumista seulontaan.

Mitä vaikutuksia ennakoit tutkimustuloksillasi olevan?

Tutkimuksen tuloksia on hyödynnetty huhtikuussa alkaneen uuden suolistosyövän seulontaohjelman suunnittelussa.

Mikä on parasta Syöpärekisterissä?

Tosi innostavat ja innostuvat työkaverit ovat parasta. Työ itsessään ovat mielenkiintoista ja haastavaa ja on luksusta, että sitä saa tehdä niin kivassa porukassa.

Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi?

Jos sen väikkärin saisi ensin pakettiin, niin jatkoa voi miettiä sen jälkeen. Odotan myös sormet syyhyten ensimmäisiä tuloksia uudesta suolistoseulontaohjelmasta.

Vinkkaatko vielä lopuksi jostain alaa koskevasta kiinnostavasta jutusta tai tapahtumasta?

Yleisesti tieteeseen, tutkimukseen ja ilmiöihin liittyen tykkään seurata mitä Helsingin yliopiston Tiekulmassa järjestetään. Esimerkiksi Smart as HEL -sarjassa on jänniä nostoja tulevaisuudesta. Melkein kaikki Tiedekulman tilaisuudet voi katsoa livestriiminä tai jälkikäteen tallenteena, eli asuinpaikka ei rajoita niistä nauttimista. Tarkemmin omaa alaa on syksyllä Tampereella järjestettävä 9th Nordic Conference of Epidemiology and Register-Based Health Research, eli muutama päivä rekisteripohjaista terveyteen liittyvää epitutkimusta.