Kunnat aikovat panostaa syöpäseulontojen uusintakutsuihin

Erityisen tärkeitä uusintakutsut ovat kohdunkaulasyövän seulonnoissa, joissa seulontaväli on pitkä.

Koronavirusepidemia vaikuttaa edelleen syöpäseulontojen toteutumiseen.
Suomen Syöpärekisteri kartoitti syöpäseulontojen tilannetta maalis-huhtikuun vaihteessa ja uudelleen huhtikuun lopussa.

Suolistosyövän seulonta jatkuu kartoituksen perusteella normaalisti yhdeksässä kunnassa ja on tauolla kahdessa. Myös rintasyövän seulonta jatkuu ennallaan valtaosassa kuntia, ja rintasyöpää seuloi 280 kuntaa. Lapissa käytössä oleva seulontavaunu ei tällä hetkellä kierrä pohjoisen pieniä kuntia, ja lisäksi muutamat pienet kunnat aloittavat kutsumisen vasta syksyllä.
Eniten koronavirusepidemia on vaikuttanut kohdunkaulasyövän seulontaan, joka on ollut tauolla 83 kunnassa. Pääkaupunkiseudulla osa seulontanäytteitä ottavista laboratorioista on keskittynyt koronanäytteiden analysoimiseen.

Seulontojen järjestäminen kuitenkin todennäköisesti normalisoituu lähiaikoina.

Seulonnat järjestetään epidemiatilanne huomioiden niin, että esimerkiksi seulonta-aikoja on harvennettu ja sairastuneita kehotettu pysymään kotona. Sekä rinta- että kohdunkaulasyövän seulontoihin osallistuminen on epidemian aikana kuitenkin selvästi heikentynyt.
Jotta kaikilla vuonna 2020 seulontaan oikeutetuilla on mahdollista osallistua seulontaan epidemiasta huolimatta, Suomen Syöpärekisteri on korostanut uusintakutsujen tärkeyttä.

Suuri osa kunnista on myös luvannut panostaa uusintakutsuihin. Tämä on erityisen tärkeää kohdunkaulasyövän seulonnassa, jossa seulontaväli on viisi vuotta.
Kunnat myös voivat tarvittaessa jatkaa seulontavuotta kesään 2021 saakka.