Tomas Tanskasesta Syöpärekisterin vastaava lääkäri

"Uskon, että työskentelyni sekä syöpärekisteröinnin että tilastollisten menetelmien parissa antaa kokonaiskuvaa vastaavan lääkärin tehtävää ajatellen", Tanskanen sanoo.

Suomen Syöpärekisterin vastaava lääkäri vaihtuu. Tehtävässä aloitti maaliskuun alussa LT Tomas Tanskanen.

”Kansalliset syöpärekisterit ovat maailmanlaajuisestikin tärkeitä tiedonlähteitä. Suomen Syöpärekisterillä on pitkä ja arvokas tutkimusperinne, ja tämän tieteellisen roolin lisäksi sillä on tärkeä yhteiskunnallinen tehtävä syöpätaakan seurannassa ja arvioinnissa. On ilo antaa oma panokseni tähän”, Tanskanen kertoo.

”Vastaavana lääkärinä tärkeä osa työnkuvaani on neuvonta ja konsultointi syöpätapausten rekisteröintiin ja syöpäilmoitusten käsittelyyn liittyvissä asioissa. Tehtävään kuuluu myös syöpärekisterin aineistoilla tehtävien tutkimusten ja tietoluovutusten suunnittelua.”

Tanskanen tulee olemaan mukana myös Pohjoismaiden yhteisten NORDCAN-syöpätilastojen tuotannossa.

Tanskanen on työskennellyt Suomen Syöpärekisterissä tutkijana vuodesta 2019 alkaen. Hän on valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 2016 ja lääketieteen tohtoriksi vuonna 2019. Hänen väitöskirjansa käsitteli perinnöllistä alttiutta suolistosyöpään. Lääkäriopintojensa ohella Tanskanen on opiskellut myös tilastotiedettä, ja hänen oma tutkimusmielenkiintonsa onkin kohdistunut vahvasti syöpäepidemiologiaan yleisellä tasolla.

”Uskon, että työskentelyni sekä syöpärekisteröinnin että tilastollisten menetelmien parissa antaa kokonaiskuvaa vastaavan lääkärin tehtävää ajatellen: se toimii hyvänä lähtökohtana asioiden ajattelulle eri näkökulmista ja myös helpottaa kommunikaatiota eri alojen ammattilaisten kanssa.”