Kuukauden tutkija: Sanni Helander

Esittelemme Kuukauden tutkija -juttusarjassamme Suomen Syöpärekisterin tutkijoita ja heidän tutkimustaan. Tällä kertaa esittelyvuorossa on tutkija, suolistosyövän seulonnan ohjelmakoordinaattori Sanni Helander.

Kuka olet?

Olen Sanni Helander ja työskentelen tutkijana ja suolistosyövän seulonnan ohjelmakoordinointitehtävissä Suomen Syöpärekisterissä.

Miten päädyit Suomen Syöpärekisteriin töihin?

Opiskelin kansanterveystiedettä Tampereen yliopistossa, kun minulle tarjottiin graduaihetta joukkotarkastuksiin liittyen. Tämän jälkeen Syöpärekisterissä aloiteltiin kyselytutkimusta, johon pääsin mukaan.

Mikä on tutkimuksesi aihe?

Olen tutkinut suolistosyöpäseulonnan psykososiaalisia vaikutuksia, etenkin terveyskäyttäytymisen näkökulmasta.

Mitä vaikutuksia tutkimuksellasi on?

Tutkimukseni tuloksia voidaan hyödyntää seulonnan kokonaisarvioinnissa hyötyjen ja haittojen tasapainoa tarkastellessa.

Mikä on parasta Syöpärekisterissä työpaikkana?

Syöpärekisteri on osa Syöpäjärjestöjä eli Suomen suurinta kansainterveysjärjestöä. On ollut upeaa päästä näkemään järjestötyötä vierestä. Lisäksi Syöpärekisteriin tulee ihmisiä aika erilaisista taustoista. Tämä mahdollistaa hyvänlaatuisen näkemysten törmäyttämisen. Esimerkiksi tilastotieteilijä, lääketieteilijä ja terveystieteilijä saattavat katsoa ilmiöitä aika erilaisista näkökulmista. Tutkimus yleensä hyötyy tästä.

Mitä kiinnostavaa alallasi on meneillään?

Tänä vuonna suolistosyövän seulonta alkoi kansallisena uudella FIT-testillä, nyt alkuun 60–68-vuotiailla, mutta laajentuen seuraavina vuosina yhä isompaan ikäryhmään. On todella mielenkiintoista nähdä, että miten seulonta lähtee sujumaan ja kuinka väestö ottaa sen vastaan.