”Post docin valmistelu on ollut pitkä prosessi”

Naistentautien erikoislääkäri Johanna Melin teki väitöstutkimuksensa Suomen Syöpärekisterissä. Väitös avasi ovet unelmatyöpaikkaan ja post doc -vaiheelle.

Väitöskirjan tekeminen ei ollut naistentautien erikoislääkäri Johanna Melinille itsestäänselvyys.

– Aloitin tutkimustyön aika myöhään, vasta sen jälkeen, kun sain erikoislääkärin paperit. Erikoistumisaika oli aika rankkaa, oli paljon päivystyksiä, enkä halunnut vapaa-ajalla tehdä tutkimustyötä. Mielsin myös tutkimustyön aika yksinäiseksi.

Kuusi kuukautta ennen erikoislääkärin papereiden saamista Melinille tarjoutui mahdollisuus tehdä väitöskirjaa Syöpärekisterissä. Aiheena oli nuorella iällä syövän sairastaneiden naisten hedelmällisyys.

– Tiedettiin, että syövästä toipuneilla naisilla oli paljon ennenaikaisia synnytyksiä, ja tutkimusprojekti markkinoitiin minulle niin, että haluaisinko tulla tutkimaan taustasyitä. Sitä mahdollisuutta en halunnut jättää väliin.

Melin väitteli toukokuussa 2019.

– Yllätyin siitä, että tutkimustyö ei ollut ollenkaan yksinäistä. Syöpärekisterissä on paljon osaajia – tilastotieteilijöitä, epidemiologiasta kiinnostuneita, tietoturvallisuusasiantuntijoita ja mediaihmisiä – ja me kaikki teimme yhteistyötä.

Australia häämöttää edessä

Pian väitöksensä jälkeen Melin sai töitä Husin lisääntymislääketieteen yksiköstä. Se oli hänen unelmatyöpaikkansa, jonne Melin oli jo erikoistumisaikana ajatellut haluavansa töihin.

Kliinisessä työssään Melin muun muassa suunnittelee lapsettomuushoitoja ja tutkii hormonitoiminnan häiriöitä.

– Monissa paikoissa on edellytys erikoislääkärin töille, että on väitellyt. Uskon, että jos en olisi väitöskirjaa tehnyt, en olisi nykyistä työpaikkaani saanut.

Myös Melinin tutkijan ura on väitöksen jälkeen jatkunut.

– Alkuun tein vielä puolet työajasta Syöpärekisterillä ja puolet Husissa. Pari julkaisua olen julkaissut nimenomaan Syöpärekisterin väen kanssa väitökseni jälkeen. Nyt teen tutkimustyötä lisääntymislääketieteen yksikössä, ja tutkin parasta aikaa hedelmällisyysneuvontaa ja hedelmällisyyden säilyttäviä toimenpiteitä syöpäpotilailla.

Jo väitöstilaisuutensa aikoihin Melin laittoi vireille post doc -vaiheen valmistelun. Verkostojen avulla Melin löysi oman alansa tutkimuslaitoksen Melbournesta Australiasta, joka tekee paljon rekisteripohjaista tutkimusta.

– Ajattelin, että sinne minulla olisi hyvät mahdollisuudet saada paikka. Minulla oli haastattelu joulukuussa 2020 ja tuntui, että meillä synkkasi. Kun sain tietää, että saan paikan, niin seuraava askel oli hakea rahoitusta.

Valmisteluprosessia Melin kuvailee pitkäksi, osittain koronankin venyttämäksi. Nyt suunnitelmat ovat konkretisoitumassa ja post doc -vaihe häämöttää edessä. Australiassa Melin tutkii PCO naisia. PCO tarkoittaa monirakkulaisia munasarjoja ja on tavallinen syy lapsettomuuteen naisilla.

Melinin koko haastattelun voi katsoa ja kuunnella oheisesta videosta.