Kohdunkaulasyövän seulontatilastot vuodelta 2020 julkaistu

Koronaviruspandemiasta huolimatta seulontaan osallistuminen pysyi aiempien vuosien tasolla lukuun ottamatta riskiryhmäseulonnan vähentymistä.

Suomen Syöpärekisteri on julkaissut vuotta 2020 koskevat kohdunkaulasyövän seulonnan tilastot. Yhteensä vuonna 2020 kohdunkaulasyövän seulontaan kutsuttiin reilut 270 000 naista, joista 70 prosenttia osallistui.

Koronaviruspandemiasta huolimatta seulontaan osallistuminen pysyi aiempien vuosien tasolla lukuun ottamatta riskiryhmäseulonnan vähentymistä. Tuolloin voimassa olevan seulonta-asetuksen mukaisesti kohdunkaulasyövän seulontaan kutsuttiin 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Lisäksi kunnat ovat halutessaan voineet laajentaa seulonnat myös 25- ja 65-vuotiaisiin ja näistä ikäryhmistä reilu 40 prosenttia kutsuttiin seulontaan vuonna 2020.

HPV-testiin perustuva seulonta on pääosin korvannut perinteisen papa-kokeen, sillä sen osuus kaikista testeistä oli 62 %. Seulonnassa käyneistä 95 prosentilla testin tulos oli normaali ja neljä prosenttia sai suosituksen riskiryhmäseulontaan. Hieman vajaa prosentti eli noin 1700 naista sai lähetteen jatkotutkimuksiin. Jatkotutkimus on kohdunkaulasyövän seulonnan tapauksessa kohdunkaulan tähystys eli kolposkopia.

Riskiryhmäseulontaan osallistumisesta suosituksen saaneet saavat uuden seulontakutsun vuoden tai kahden kuluttua edellisestä testistä. Tarkoituksena on seurata, paraneeko HPV-infektio tai muut lievät seulontalöydökset itsestään. Koronaviruspandemian seurauksena riskiryhmäseulontakutsujen määrä kuitenkin laski edellisten vuosien reilusta viidestätoista tuhannesta merkittävästi. Vuonna 2020 riskiryhmäkutsun sai 3940 naista, joista kaksi kolmasosaa osallistui. Riskiryhmäseulontaan osallistuneista naisista kolme neljäsosaa sai normaalin tuloksen ja hieman yli 10 % eli 387 naista sai lähetteen kolposkopiaan.

Yhteensä seulontaohjelmassa löydettiin 28 kohdunkaulasyöpää ja lähes 900 hoitoa edellyttävää syövän esiastetta.

Suomen Syöpärekisteri julkaisee aiempien vuosien tapaan kohdunkaulasyövän seulonnasta erillisen vuosikatsauksen loppuvuoden aikana. Vuosikatsauksessa esitetään julkaistuihin seulontatilastoihin perustuen laajempi katsaus seulontaohjelman toiminnasta.

Tutustu kohdunkaulasyövän seulontatilastoihin: Kohdunkaulasyövän seulonta