THL on tehnyt on tehnyt päätöksen joukkotarkastusrekisteriin toimitettavista syöpäseulontatiedoista  

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on tehnyt vakiintuneista tiedonkeruistaan hyvinvointialueita velvoittavat päätökset, jotka selkeyttävät tiedontoimitusvelvollisuuksia.

Syöpäseulontaohjelmien tietoja koskevan päätöksen (THL/5274/5.03.00/2023) mukaisesti hyvinvointialueet, tai niiden ulkoistamat palveluntarjoajat, toimittavat tiedot Suomen Syöpäyhdistys ry:n osana toimivaan Suomen Syöpärekisteriin, joka ylläpitää joukkotarkastusrekistereitä THL:n toimeksiannosta. Joukkotarkastusrekistereihin kerätään tiedot valtakunnallisiin syöpäseulontoihin kutsuttavista, toteutuneista seulontatutkimuksista ja niiden tuloksista.

Päätös ei muuta käytäntöjä, joilla tietoja on toimitettu Suomen Syöpärekisteriin. Kaikissa seulontaohjelmissa on käytössä malli, jossa seulonnasta vastaava toimija (esim. seulontalaboratorio) kerää yhteen kaikki syöpäseulontaketjusta kertyvät tiedot. Hyvinvointialueet voivat jatkossakin toimittaa nämä tiedot seulontatoimijalle, joka toimittaa ne edelleen joukkotarkastusrekisteriin. Seulontatiedot toimitetaan sähköisesti valtakunnallisten syöpäseulontojen tietomallin ja parametriston mukaisina.

Seulontatietojen toimituskäytännöistä annetaan tarkempaa ohjeistusta myöhemmin huhtikuussa julkaistavissa seulontaohjelmien laatukäsikirjoissa ja niistä tiedotetaan erikseen.

Lisätietoja:

Tytti Sarkeala, seulontajohtaja, puh. 050 411 4238

THL:n hallintopäätökset -sivu

Päätös joukkotarkastusrekisterin tietoja koskevasta tiedonantovelvollisuudesta

Liite päätökseen joukkotarkastusrekisterin tietoja koskevasta tiedonantovelvollisuudesta: Luovutettavat tiedot ja luovutuskäytännöt