Moni nuori tutkija tekee ensimmäisen tutkimusartikkelinsa Syöpärekisterissä

Syöpärekisterissä ohjataan paljon erilaisia opinnäytetöitä, kuten väitöskirjoja, pro graduja ja lääketieteen syventävien opintojen opinnäytteitä.

Kasvin verso mullassa symboloi kasvua, oppimista ja kehitystä.

Syöpärekisteri on suosittu paikka erilaisten opinnäytetöiden tekemiselle.

Vuosittain Syöpärekisteriin tulee kesätöihin kolmesta viiteen lääketieteen syventäviä opintoja tekevää opiskelijaa. Eri oppialoille – erityisesti epidemiologiaan tai tilastotieteeseen – kuuluvia väitöskirjoja valmistuu säännöllisesti.

Syöpärekisterissä tehtävät opinnäytetyöt hyödyntävät ainutlaatuisia rekisteriaineistoja niin syövän kuin syöpäseulontojen osalta. Tyypillisiä aiheita tällöin ovat syöpäilmaantuvuus ja -kuolleisuus, sosioekonomisten tekijöiden merkitys niissä sekä syöpäseulontojen laatu ja vaikuttavuus.

– Opinnäytetöiden tekijät ovat meille valtava voimavara, sillä näistä aiheista tutkimuslaitoksena nimenomaan haluamme tietoa. Meiltä ei vakituisesta tutkimushenkilöstöstä riitä kirjoittajia joka lähtöön, joten samalla kun opetamme heitä rekisteritutkimuksen saloihin, me saamme apukäsiä tiedon kartuttamiseen, tutkimusjohtaja Sirpa Heinävaara sanoo.

Onnistumisten kokemusten todistaminen palkitsee

Opinnäytetöiden tekijät työstävät usein ensimmäisen tieteellisen artikkelinsa juuri Syöpärekisterissä, oli kyse sitten lääketieteen syventävien opiskelijoista tai jatko-opiskelijasta.

– Ensimmäinen artikkeli on useimmiten se kaikkein vaikein. Sen valmiiksi saaminen on iso juttu, ja on hyvin palkitsevaa nähdä, miten ihmiset saavat onnistumisen kokemuksen. He saavat luottamusta jatkoon ja me näemme, miten ihminen kasvaa työtä tehdessään.

Heinävaara jatkaa, että vahvalla koulutuksellisella roolilla on suuri merkitys myös Syöpärekisterille itselleen.

– Se on meille keino saada uusia sukupolvia kiinnostumaan syöpää koskevasta rekisteritutkimuksesta.

Nuorta tutkijaa ei jätetä tyhjän päälle

Opinnäytetyötä tekemään olisi tulijoita enemmän kuin mitä Syöpärekisterissä pystytään ohjaamaan. Koska tutkimusta ei tehdä tyhjiössä, työn tekemiselle on varmistettava riittävä tuki. Siksi Syöpärekisteri ennemmin rajaa ohjattavien lukumäärää.

– Meille on tärkeää, että pystymme antamaan opinnäytetyön tekijälle sen ohjauksen ja ajan, mitä hän tarvitsee päästääkseen eteenpäin. Riittävä resurssointi on kaikkien etu. Tällöin työtä on helpompi edistää rennossa ilmapiirissä.

Syöpärekisteri myös pyrkii ottamaan työnantajana enemmän taloudellista vastuuta väitöskirjan valmistumisesta. Vaikka rahoitus on usein tiedemaailmassa pätkittäistä, pääosa työsopimuksista  jatko-opiskelijoiden kanssa solmitaan pitempiaikaisiksi.

– Nuoret tutkijat ovat aktiivisia. Syöpärekisterissä näemme opinnäytetöitä ohjaamalla, mitä uudet tutkijasukupolvet ajattelevat ja millaiset asiat ovat pinnalla uuden heidän elämässään.