Euroopan unioni (EU) rahoittaa erilaisia terveyteen liittyviä hankkeita miljardeilla euroilla vuosittain. Yksi tällainen hanke on kesäkuussa käynnistynyt nelivuotinen EUCanScreen, jonka tavoitteena on parantaa EU:n suosittamien syöpäseulontaohjelmien toteutusta ja tukea uusien ohjelmien käynnistämistä.
EUCanScreen-hankkeessa on mukana 29 jäsenvaltiota ja niissä lukuisa määrä erilaisia instituutioita. Suomea edustavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Suomen Syöpärekisteri. Koordinaattorina toimii Latvian yliopisto.
Lavea tavoite on pilkottu kaikkiaan yhdeksitoista työpaketiksi. Suomi on tavalla tai toisella mukana niissä kaikissa. Eniten panostamme seulontaohjelmien kestävää hallinnointia edistävään pakettiin neljä, tiedonkeräystä, -harmonisointia ja arviointia kehittävään pakettiin viisi ja seulontaan liittyvien esteiden vähentämiseen paneutuvaan pakettiin kuusi.
Keuhkosyövän seulonta uusi pelinavaus
Varsinainen pelinavaus löytyy paketista kahdeksan, joka keskittyy uusien seulontaohjelmien tiedonkeruun kehittämiseen ja pilottien käynnistämiseen. Suomi vetää osaprojektia, jonka tarkoituksena on käynnistää pitkään tupakoineiden keuhkosyövän seulonta. Satunnaistettu tutkimuspilotti toteutetaan yhdessä Unkarin kanssa ja siihen kutsutaan molemmissa maissa 1200 iältään 50-75-vuotiasta miestä ja naista.
EU on joulukuusta 2022 alkaen suosittanut keuhkosyövän seulonnan käynnistämistä tutkimusasetelmassa siten, että seulontatestiin, keuhkojen kuvantamiseen, liitetään tupakoinnin vieroitus. Tutkimusnäyttöä molempien itsenäisestä vaikutuksesta keuhkosyöpäkuolleisuuden vähenemiseen on olemassa (de Koning ym. 2020, Tanner ym. 2016).
Syksyllä 2025 Suomessa ja Unkarissa käynnistettävien kolmivuotisten keuhkosyövän seulontapilottien olennainen osa tulee olemaan tupakoinnin vähentäminen osana seulontaohjelmaa. Vieroitusintervention yhtenä työkaluna käytetään Oulun yliopistossa kehitettyä ja toimivaksi osoitettua Suunta-puhelinsovellusta (Iivanainen ym. 2024).
Työryhmät koossa
Työ EUCanScreen-hankkeessa on vasta käynnistynyt, mutta lukuisat työryhmät toimivat jo. Tällä viikolla vedin itse useamman keuhkosyövän seulontaa käsittelevän kokouksen ja osallistuin muutamaan datapalaveriin. Valtavassa kokonaisuudessa on vaarana, että tuotamme paljon sanoja ilman konkreettisia tuloksia. Toisaalta on valtavasti mahdollisuuksia kerätä tietoa, luoda uutta ja tutustua toimiviin tapoihin toteuttaa ja organisoida syöpäseulontoja.
Hankkeen aloituskokous pidetään Latvian pääkaupungissa Riikassa syyskuun lopussa ja sinne menemme myös toukokuussa 2028, jolloin kausi on ohi. Suomi pyrkii siihen, että kaikissa jäsenvaltioissa on neljän vuoden kuluttua käytössä mm. toimivat työkalut syöpäseulontatietojen harmonisointiin ja analysointiin ja sukupuolivähemmistöjen seulonnan toteuttamiseen. Uskon, että meillä on myös alustava käsitys siitä, kannattaako keuhkosyövän seulontaa Suomessa toteuttaa. Tiedämme, saimmeko rekrytoitua osallistujat ja vähenikö heidän tupakointinsa. Tiedämme, millaisia keuhkosyöpiä löysimme.
Viitteet
de Koning H , van der Aalst CM, de Jong PA ym. Reduced Lung-Cancer Mortality with Volume CT Screening in a Randomized Trial. N Engl J Med 2020;382(6):503-513.
Tanner NT, Kanodra NM, Gebregziabher M ym. The association between smoking abstinence and mortality in the National Lung Screening Trial. Am J Respir Crit Care Med 2016; 193: 534–541.
Iivanainen S, Kurtti A, Wichmann V ym. Smartphone application versus written material for smoking reduction and cessation in individuals undergoing low-dose computed tomography (LDCT) screening for lung cancer: a phase II open-label randomised controlled trial. The Lancet Regional Health – Europe 2024;42: 100946.