Monitoreringen utvecklas

Cancerregistret samlar systematiskt in data om cancer och cancerscreening och analyserar och tolkar informationen.

Registret deltar aktivt i samnordiska projekt för cancer- och screeningstatistik. Monitoreringen utvecklas inom nya delområden såsom ojämlikhet och screeningtester. Nya delområden dyker också upp i takt med att registrets faktaunderlag blir bredare, bland annat som resultat av textutvinning samt utredningen om kvalitetsregister för cancer. Monitoreringen av cancerbördans riskfaktorer och screeningindikatorer utvecklas inom ramen för EU-projekt.

Våra studier inom det prioriterade området:

Screeningen för livmoderhalscancer befinner sig i ett brytningsskede i och med att HPV-tester ersätter de traditionella cytologiska testerna. För närvarande leder de triagemetoder (dvs. bekräftande test) som används vid positivt HPV-test till alltför stor remissbörda, överdiagnostik av förstadier till livmoderhalscancer och onödiga behandlingar av förstadier. Syftet med detta projekt är att ta reda på hur man med olika triagemetoder kan minska nackdelarna med HPV-screening och samtidigt bibehålla eller förbättra screeningsensitiviteten.

Det primära målet med studien är att klarlägga genomförandet av cancerbehandlingar och behandlingsresultaten i Finland. Resultaten av studien ska användas vid utvecklingen av ett nationellt kvalitetsregister för cancer som en del av det befintliga nationella cancerregistret. Med hjälp av data från forskningsprojektet utreds förutsättningarna för att lansera ett kvalitetsregister för cancer och för att konsolidera verksamheten beträffande alla cancersjukdomar. Studien ska ta fram de första nationella kvalitetsindikatorerna för cancerbehandling och testa dem på en utvald, specifikt definierad patientpopulation.

Studien genomförs i ett forskningssamarbete mellan Cancerföreningen i Finland (Cancerregistret), Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Nationella cancercentret (FICAN).