Syöpärekisteri päivitti tutkimusstrategiansa

Suuret linjat säilyivät ennallaan, mutta tutkimustoiminnan ydin kirkastui.

Suomen Syöpärekisteri on päivittänyt tutkimustaan ohjaavan tutkimusstrategian.

– Suuret linjat ovat säilyneet ennallaan: Perustehtävämme on arvioida syöpätaakkaa ja syöpäseulontoja. Tämä ei muutu mihinkään. Ennemminkin päivityksessä oli kyse oleellisen nostamisesta eri tavalla esiin ja tiivistämisestä, tutkimusjohtaja Sirpa Heinävaara luonnehtii.

Syöpärekisteri on Suomen ainoa epidemiologista syöpä- ja syöpäseulontatutkimusta tekevä tutkimuslaitos. Sen tutkimustoiminnassa ovat keskeisiä sellaiset tutkimusaiheet, joilla on huomattava väestötason merkitys ja joiden tuloksia voidaan soveltaa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

Syöpärekisteri tuottaa tietoa syövästä ja sen syistä kansanterveyden edistämiseksi sekä syöpäilmaantuvuuden ja -kuolleisuuden vähentämiseksi. Syöpärekisterin tutkimukset luovat myös edellytykset terveydenhuollon resurssien kohdentamiseen mahdollisimman hyvin niin, että resursseissa huomioidaan myös kustannukset, mikäli se vain on mahdollista.

Tutkimustoiminnalla on nyt viisi painopistealuetta

Päivitetyssä tutkimusstrategiassa Syöpärekisterin tutkimukselle on määritetty viisi painopistealuetta. Ne ovat

  • syövän ja syöpäseulontojen monitoroinnin kehittäminen
  • syöpien ja syövästä aiheutuvien haittojen ennaltaehkäisy
  • syöpätaakan kokonaisvaltainen arviointi
  • nykyisten syöpäseulontaohjelmien arviointi ja kehittäminen sekä uusien ohjelmien pilotointi
  • epidemiologisten ja tilastollisdata-analyyttisten tutkimusmenetelmien kehittäminen

Tutkimusstrategian mukaisesti Syöpärekisteri jatkaa tutkimustoiminnassaan avoimella, kokeilevalla ja joustavalla asenteella. Ajattelulle halutaan antaa aikaa ja rohkaista tutkijoita kokeilemaan uutta.

Valmius reagoida ajankohtaisiin tutkimusaiheisiin

Syöpärekisterin edellinen tutkimusstrategia oli laadittu viidelle vuodelle, mutta nyt käyttöön on otettu rullaava strategia. Tämä tarkoittaa, että strategiaa tarkastetaan jatkuvasti vuosittain.

– Meidän pitää olla valmiita reagoimaan ajankohtaisilla tutkimusaiheilla ympärillämme tapahtuviin muutoksiin, Heinävaara toteaa.

Lisäksi yksi Syöpärekisterin tutkimustoiminnan keskeinen periaate on yksilön tietosuojaa kunnioittava avoimuus. Tieteelliset artikkelit julkaistaan vertaisarvioiduissa lehdissä open access -muodossa aina, kun se on mahdollista. Rutiinina tuotettua tilastotietoa pyritään aktiivisesti jalostamaan tieteellisiksi julkaisuiksi.

Tutustu Syöpärekisterin tutkimusstrategiaan tarkemmin: Tutkimusstrategia