Suomen Syöpärekisteri on kansallinen tilasto- ja tutkimuslaitos, joka ylläpitää kattavaa rekisteriä kaikista Suomessa todetuista syöpätapauksista. Rekisterin tehtäviä hoitaa noin 40 ammattilaista eri puolilla Suomea, ja tästä joukosta pieni, mutta tehokas sovelluskehitystiimimme vastaa teknisen infrastruktuurin kehityksestä ja ylläpidosta. Tiimimme tekee tiivistä yhteistyötä niin syöpäkoodaustiimin kuin ICT-tiimin kanssa varmistaakseen, että tutkimus ja rekisteröintityö sujuvat vaatimusten mukaisesti.
Mutta mitä tämä tekninen perusta käytännössä on? Sovelluskehityksen näkökulmasta se on hallittua tietojenkäsittelyä ja järjestelmäkokonaisuutta, joka rakentuu useista vaiheista. Toiminnan ydin, eli data, saapuu rekisterille eri lähteistä, ja sen käsittelyssä hyödynnetään sekä automaatiota että manuaalisia prosesseja. ETL-prosessien (Extract, Transform, Load) kautta tiedot siirtyvät hallitusti rekisterin tietokantoihin, jotka taas tarjoavat käyttäjille pääsyn relevanttiin tietoon joko suoraan tai sovellusten kautta.
Sovelluskehitystiimimme vastaa kaikista näistä osa-alueista, ja kehitystarpeet ovat jatkuvia: uusia toiminnallisuuksia tarvitaan, data muuttuu ja määrä kasvaa, ja teknologiat vaativat säännöllistä päivittämistä. Alati kehittyvät DevOps-käytännöt, joissa kehityksen ja tuotannon tehtävät kohtaavat, ovat olennainen osa arkeamme, sillä ne mahdollistavat sujuvan ohjelmistokehityksen ja nopeuttavat sekä koodin julkaisua että ylläpitoa. Pienen tiimimme etuna on joustavuus: jokainen kehittäjä pääsee osallistumaan koko kehitysprosessin elinkaareen – aina suunnittelusta ylläpitoon. Tämä tarjoaa tiimiläisille mahdollisuuden syventyä perusteellisesti omaan alaansa ja kasvattaa osaamistaan monipuolisesti.
Kehitystyössämme hyödynnetään myös kehittyviä teknologioita, kuten tekoälyä. Sovelluskehitystiimin täytyy jatkuvasti pysyä ajan tasalla ja tehdä teknologiavalintoja, jotka tukevat sekä tietosuojavaatimuksia että käytännön tarpeita.
Ratkaisut tukevat tutkimustoimintaa ja yhteiskunnan tietotarpeita
Tärkeä osa työtämme on viestintä niin ulkoisten kuin sisäistenkin yhteistyökumppanien kanssa. Työskentelemme tiiviissä yhteistyössä sekä tiedontoimittajien että rekisterin omien asiantuntijoiden kanssa, jotka tuntevat terveysdatan syvällisesti. Näin varmistamme, että kehitystyömme tukee saumattomasti myös laajempaa tutkimusyhteisöä.
Rekisterin hallinnoima data tuo oman erityisvaatimuksensa, sillä terveysdata on poikkeuksellisen arkaluonteista. Tämä asettaa tiukkoja vaatimuksia niin tietosuojan kuin tietoturvan osalta. Lainsäädännön monimutkaisuudet, kuten GDPR ja toisiolaki, luovat kehitykseen oman, usein vähemmän inspiroivan ulottuvuutensa, mutta niiden hallitseminen on välttämätöntä. Kehityksessä joudutaan esimerkiksi varmistamaan, että dataa käsitellään asianmukaisesti kehitys- ja testausvaiheessa ja pohtimaan, voidaanko tiettyjä ratkaisuja, kuten pilviteknologioita, ylipäätään käyttää. Nämä rajoitukset tarkoittavat, että tiettyjä houkutteleviakin ratkaisuja ei voida aina hyödyntää.
Onneksi tiimillämme on apunaan tietosuojakysymyksiin perehtyneitä kollegoita, jotka auttavat suunnistamaan regulaatioiden ja tietosuojavaatimusten välillä. Näin pystymme keskittymään siihen, missä olemme parhaimmillamme: luomaan ratkaisuja, jotka tukevat sekä rekisterin tutkimustoimintaa että yhteiskunnan laajempia tietotarpeita.