Nykyisten syöpäseulontaohjelmien arviointi ja kehittäminen

Tutkimme, miten valtakunnalliset syöpäseulontaohjelmat voidaan toteuttaa parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä edellyttää seulontojen hyötyjen ja haittojen kokonaisvaltaista arviointia.

Uudet seulontaohjelmat ja nykyisten seulontaohjelmien muutokset arvioidaan pilotti- ja mallinnustutkimuksissa ennen niiden valtakunnallista toteutusta. Seulontaohjelmia kehitetään JA EUCanScreen-hankkeessa vuosina 2024–2028. Tutkimme muun muassa seulontojen kohdentamista riskin perusteella ja teknologisen kehityksen mahdollisuuksia seulontaohjelmien parantamisessa, kuten itse otettavat näytteet HPV-seulonnassa ja tekoälypohjaisessa mammografiakuvien luennassa. Pilotoimme myös keuhkosyövän seulontaa yhdistettynä tupakoinnin lopettamisen tukemiseen.

Painopistealueeseen liittyviä tutkimuksiamme:

Tutkimuksessa arvioidaan kansallisen rintasyövän seulontaohjelman kustannusvaikuttavuutta eri seulontastrategioiden näkökulmista. Hyöty-kustannussuhteet arvioidaan nykyiseen strategiaan verrattuna. Projektin tavoite on lisätä tietoisuutta rintasyövän seulontaan liittyvistä kustannuksista ja hyödyistä Suomessa, ja tukea päätöksentekoa kannattavimmasta seulontastrategiasta kustannusvaikuttavuuden näkökulmasta.

Tutkimuksen tarkoitus on päivittää viimeisimmät tiedot Suomesta siitä, kuinka kolposkopian lähete- ja löydösmäärät ovat muuttuneet HPV-seulonnan myötä ja onko näissä nähtävissä muutosta seulontakierrosten edetessä. Onko löydettyjen CIN2+-muutosten ja kohdunkaulan syöpien määrät muuttuneet? Lisäksi tarkoituksena on arvioida eroja lähetemäärissä ja löydösmäärissä eri ikäryhmissä ja muissa riskiryhmissä. Näiden pohjalta voidaan tarkastella nykyisen HPV-seulonnan vaikuttavuutta kohdunkaulan syövän ehkäisyssä ja mahdollisesti myös arvioida nykyistä seulonta-algoritmia, sekä mahdollisuuksien mukaan tuoda kehitysehdotuksia, jotta algoritmin herkkyys ja tarkkuus olisi mahdollisimman korkea ja toisaalta seulontaohjelma pysyisi kustannustehokkaana.

Tutkimuksessa on tarkoitus arvioida Transpara-tekoälysovelluksen hyötyä seulontakuvien tulkinnan apuna. Tekoälyn käyttöä seulonnassa verrataan perinteiseen kahden radiologin luentaan muun muassa syöpien havaitsemisen, varmistustutkimusten määrän, väärien positiivisten sekä radiologin työmäärän suhteen. Tekoälyä käytetään siis seulonnan kohdentamisessa riskin perusteella. Hankkeessa arvioidaan myös riskiperustaisen seulonnan kustannusvaikuttavuutta. Tutkimus tehdään yhteistyössä TAYS:n ja Terveystalon kanssa.