Syöpien ja syövästä aiheutuvien haittojen ennaltaehkäisy

Syöpärekisteri tutkii syövän riskitekijöitä ja niiden merkitystä syöpien ennaltaehkäisyssä.

Tutkimusten kohteena ovat elintavat, ammattialtistukset sekä liitännäissairauksien ja syöpäriskin väliset yhteydet. Tutkimuksissa selvitetään myös potilaiden eloonjäämistä, sairastumista uusiin syöpiin sekä syövän myöhäisvaikutuksia lapsena syöpään sairastuneilla.

Painopistealueeseen liittyviä tutkimuksiamme:

NOCCA (Nordic Occupational Cancer Study) on pitkään jatkunut yhteispohjoismainen tutkimusprojekti, joka tutkii syöpäriskejä ja syövän ilmaantuvuutta eri ammattiryhmissä. Tähän mennessä tutkimusprojektista on valmistunut jo 64 tieteellistä artikkelia. Tutkimusprojektissa päivitetään aikaisempia ammattiryhmäkohtaisia syöpäarvioita ja tehdään aiempaa tarkempia arvioita nykyaikaisten työympäristöjen syöpävaikutuksista. Tutkimusaineistoa päivitetään entistä kattavimmilla tiedoilla muun muassa muista syöpäriskeihin vaikuttavista tekijöistä, kuten koulutustaustasta ja elintapatekijöistä. NOCCA New -projektin puitteissa pyritään arvioimaan ammattialtisteiden syyosuuksia eri syövissä ja tehdään ammattiryhmäkohtaisia analyysejä syövästä selviytymisestä.

 

Suomen Syöpärekisterin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteisessä METCA-tutkimushankkeessa (Prospective METa Cohort Study of CAncer Burden in Finland – METCA) yhdistetään suuret suomalaiset väestöterveystutkimukset valtakunnallisen syöpärekisterin tietoihin. Näin saadaan ainutlaatuista, ajantasaista tietoa syövän riskitekijöistä ja niiden vaikutuksesta suomalaisten syöpätaakkaan. Hanke tuottaa syöpien riskitekijöiden väestösyyosuuksien arviot ja ennusteet, joita käytetään syövän ehkäisytyön suunnittelussa.

Tutkimusprojektin tavoitteena on tutkia aikuiselämän sosioekonomisia olosuhteita lapsena syöpään sairastuneiden keskuudessa. Lapsena syöpään sairastuneiden eloonjääminen on parantunut ajan myötä. Projekti kasvattaa tietoa ja ymmärtämystä lapsena sairastaneiden myöhemmistä sosioekonomisesta, somaattisista ja psyykkisistä haasteista. SALiCCS on laajin ja monipuolisin rekisteriaineistoihin perustuva, lapsuusiän syöpäpotilaiden myöhäisvaikutuksia selvittävä tutkimuskohortti. Tässä yhteispohjoismaisessa tutkimuksessa ovat mukana Tanskan Syöpäyhdistys, Karoliininen Instituutti ja Suomen Syöpärekisteri.

 

ASA-rekisteri on syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien rekisteri. Tutkimuksen tavoitteena on vertailla rekisteriin merkittyjen henkilöiden syöpävaaraa ja -kuolleisuutta sukupuoli-, ikä- ja periodikohtaisesti vastaavan väestön syöpäilmaantuvuuteen tai -kuolleisuuteen. Syöpävaaraa tarkastellaan myös aine-, ammatti- ja toimialakohtaisesti.

Tavoitteena on selvittää, poikkeaako syöpään sairastuneiden terveyspalvelujen käyttö ennen syöpädiagnoosin saamista väestöverrokkiryhmän vastaavasta sekä aika, joka kuluu syöpäepäilylähetteestä erikoissairaanhoitoon pääsyyn, ja siihen mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi selvitetään, onko syöpäpotilaiden kontaktitiheydellä ja syöpäepäilylähetteestä erikoissairaanhoitoon pääsyyn kuluneella ajalla yhteyttä syöpäpotilaiden eloonjäämiseen.