Tutkimusstrategia

Suomen Syöpärekisteri on ainoa epidemiologista syöpä- ja syöpäseulontatutkimusta tekevä tutkimuslaitos Suomessa.

Suomen Syöpärekisteri tuottaa tietoa syövästä ja sen syistä kansanterveyden edistämiseksi sekä syöpäilmaantuvuuden ja -kuolleisuuden vähentämiseksi. Syöpärekisterin tutkimukset tukevat myös yhteiskunnallista päätöksentekoa, kuten luovat edellytykset terveydenhuollon resurssien kohdentamiseen mahdollisimman hyvin niin, että resursseissa huomioidaan myös kustannukset, mikäli se vain on mahdollista.

Syöpärekisterin tutkimusstrategiaa ohjaavat muun muassa Syöpäjärjestöjen strategia, EU:n syöväntorjuntasuunnitelmat ja syöpäseulontasuositukset sekä yhteiskunnalliset megatrendit. Syöpäjärjestöt pyrkii vahvistamaan syöpätutkimusta ja -asiantuntemusta sekä oikeudenmukaisuutta ja vaikuttavuutta syövän diagnostiikassa ja hoidossa. Syövän riskitekijöistä tupakka on edelleen keskeinen, mutta ylipaino ja liikkumattomuus ovat kasvavia uhkia.

 

 

Suomen Syöpärekisterin toiminnan lähtökohdat ja vahvuudet

Suomen Syöpärekisteri ylläpitää kansallista syöpätapausten tietokantaa sekä kohdunkaulan- ja rintasyövän kansallisia tietokantoja. Vuonna 2022 käynnistyi suolistosyövän valtakunnallinen seulontaohjelma ja sen tietojen rekisteröinti. Rekisterin vahvuutena ovat kymmeniä vuosia kattavat valtakunnalliset syövän ja syöpäseulontojen rekisteriaineistot, jotka ovat yhdistettävissä muihin kattaviin kansallisiin rekistereihin. Syöpärekisterillä on laajat ja toimivat asiantuntijuuden ja tutkimuksen verkostot Pohjoismaissa ja Euroopassa.

Syöpärekisterin tutkimusaiheita ovat syöpätaakka, syöpäseulonnat, syöpien ennaltaehkäisy ja syövän aiheuttamien haittojen ehkäisy. Tutkimus keskittyy väestötason merkittäviin aiheisiin, joiden tuloksien perustella voi vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja kustannusten hallintaan.

Tutkimuksen painopisteet

  1. Monitoroinnin kehittäminen: Syöpärekisteri kerää systemaattisesti syöpä- ja syöpäseulontatietoja, analysoi ja tulkitsee niitä. Se on aktiivinen toimija yhteispohjoismaisissa syöpä- ja seulontatilastointihankkeissa. Monitorointia kehitetään uusilla osa-alueilla, kuten eriarvoisuus ja seulontatestit. Uusia osa-alueita syntyy rekisterin tietopohjan laajentuessa muun muassa tekstinkaivelun sekä THL:n ja kansallisten syöpäkeskusten kanssa tehtävän syövän laaturekisteriselvityksen seurauksena. Syöpätaakan riskitekijöiden ja seulontaindikaattoreiden monitorointia kehitetään EU-hankkeissa.
  2. Syöpien ja syövästä aiheutuvien haittojen ennaltaehkäisy: Syöpärekisteri tutkii syövän riskitekijöitä ja niiden merkitystä syöpien ennaltaehkäisyssä. Tutkimusten kohteena ovat elintavat, ammattialtistukset sekä liitännäissairauksien ja syöpäriskin väliset yhteydet. Tutkimuksissa selvitetään myös potilaiden eloonjäämistä, sairastumista uusiin syöpiin sekä syövän myöhäisvaikutuksia lapsena syöpään sairastuneilla.
  3. Syöpätaakan kokonaisvaltainen arviointi: Syöpätaakkaa selvittävän tutkimuksen keskiössä ovat syövän aiheuttaman väestötaakan kokonaisvaltainen arviointi ja ennustaminen. Syöpätaakkaa tarkastellaan eri väestöryhmissä, kuten sosioekonomisen aseman, etnisen taustan ja alueen suhteen. Väestösyyosuuksia ennustetaan EU NCDPrevent -hankkeessa vuosina 2024–2027. Tutkimuksella hankitaan tietoa terveyspalveluiden käytöstä ennen syövän toteamista ja sen jälkeen.
  4. Nykyisten syöpäseulontaohjelmien arviointi ja kehittäminen: Tutkimme, miten valtakunnalliset syöpäseulontaohjelmat voidaan toteuttaa parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä edellyttää seulontojen hyötyjen ja haittojen kokonaisvaltaista arviointia. Uudet seulontaohjelmat ja nykyisten seulontaohjelmien muutokset arvioidaan pilotti- ja mallinnustutkimuksissa ennen niiden valtakunnallista toteutusta. Seulontaohjelmia kehitetään JA EUCanScreen-hankkeessa vuosina 2024–2028. Tutkimme muun muassa seulontojen kohdentamista riskin perusteella ja teknologisen kehityksen mahdollisuuksia seulontaohjelmien parantamisessa, kuten itse otettavat näytteet HPV-seulonnassa ja tekoälypohjaisessa mammografiakuvien luennassa. Pilotoimme myös keuhkosyövän seulontaa yhdistettynä tupakoinnin lopettamisen tukemiseen.
  5. Epidemiologisten ja tilastollisdata-analyyttisten menetelmien kehittäminen: Kehitämme syövän ja syöpäseulontojen tutkimusmenetelmiä ja panostamme tehokkaisiin analyysimenetelmiin. Tutkimme syöpätaakan tunnuslukujen tilastollisia ominaisuuksia ja kehittämme syöpäseulontojen arviointiin monipuolisia todellisuutta jäljentäviä simulaatiomalleja. Laajennamme tietopohjaa tekstinkaivelulla ja tutkimme tekoälyn hyödyntämistä suurien tietomäärien käsittelyssä.

Tutkimusstrategian toimeenpanon edellytykset

Laadukkaan tutkimuksen taustalla ovat asianmukaiset puitteet ja asiantunteva henkilökunta. Tutkimushenkilökunnan sujuva työ edellyttää tarkoituksenmukaisia työtiloja sekä nykyaikaisia laitteita ja ohjelmistoja.

Tutkijoiden asiantuntemuksen perusta on oman alan tutkimuksen aktiivinen seuraaminen ja kouluttautuminen, kuten osallistuminen kongresseihin ja seminaareihin. Syöpärekisteri jatkaa avoimella, kokeilevalla ja joustavalla asenteella, antaen aikaa ajattelulle ja rohkaisten kokeilemaan. Rekisteri houkuttelee opinnäytetöiden tekijöitä ja sitoutuu niiden ohjaamiseen. Avoimuus ja tietosuoja ovat keskeisiä periaatteita tutkimustoiminnassa.