Suolistosyöpien määrä kasvussa

Suomessa seulotaan tällä hetkellä kohdunkaulan syöpää ja rintasyöpää. Ensi vuonna käynnistetään uudelleen suolistosyöpien seulonta ensimmäisissä pilottikunnissa. Se onkin tarpeen, sillä suolistosyöpä on jo yksi yleisimmistä syövistä Suomessa.

Suomessa todetaan vuosittain yli 3 000 uutta suolistosyöpää ja siihen kuolee noin 1200 henkeä. Suolistosyöpä onkin yksi yleisimmistä syövistä sekä naisilla että miehillä. Vain eturauhassyöpä ja rintasyöpä ovat suolistosyöpiä yleisempiä syöpätauteja Suomessa.

Suolistosyöpään sairastuneiden ihmisten määrä on kaksinkertaistunut 50 viime vuoden aikana ja se on tätä nykyä kolmanneksi yleisin syöpä sekä naisilla että miehillä. Suolistosyöpien ennustetaan myös lisääntyvän tulevina vuosina ensisijaisesti väestön ikääntymisen, mutta myös elintapojen takia.

Suolistosyövälle altistavat monet elintavat, joihin on mahdollista itse vaikuttaa. Runsaasti punaista lihaa ja lihajalosteita sekä niukalti ravintokuitua sisältävä ruoka, tupakointi, reipas alkoholinkäyttö ja liikkumattomuus suurentavat suolistosyövän riskiä. Suurin ongelma on se, että suolistosyövän oireet ovat usein epämääräisiä tai puuttuvat kokonaan. Seulontojen toivotaan löytävän syöpiä varhaisemmassa vaiheessa, jolloin potilaan ennuste on parempi, hoito vähemmän aggressiivista ja kustannukset pienemmät.

Seulontaohjelma käynnistyy uudelleen ensi vuonna

Suomessa käynnistetään uusi suolistosyövän seulonta vuonna 2019. Seulonta alkaa vapaaehtoisissa kunnissa, ja laajenee myöhemmin vähitellen valtakunnalliseksi ohjelmaksi.

Tällä hetkellä kuntia ollaan houkuttelemassa mukaan seulontaan.  Isoista kaupungeista esimerkiksi Tampere on aloittamassa suolistosyövän seulonnat ensi vuonna. Muiden kaupunkien toivotaan seuraavan Tampereen esimerkkiä.

Ensimmäisenä vuonna kutsun seulontaan saavat 60-66 -vuotiaat miehet ja naiset. Heille lähetetään seulontatesti kutsun mukana. Testin voi tehdä kotona, ja siihen riittää yksi ulostenäyte. Kun ohjelma on saavuttanut koko laajuutensa, kaikki 60-74-vuotiaat kutsutaan seulontaan kahden vuoden välein.

Jos seulontanäytteessä havaitaan verta, siitä tulee kirjallinen tieto ja seulotulle järjestetään tarvittavat jatkotutkimukset. Jatkotutkimus on yleensä suoliston tähystys eli kolonoskopia, jossa syy vuotoon selvitetään. Veri voi kuitenkin johtua myös muista syistä, kuten peräpukamista, tulehduksista tai hyvänlaatuisista kasvaimista.

Suolistosyöpäseulonnan tavoitteena oli vähentää suolistosyöpäkuolleisuutta. Hoitomenetelmien kehittymisen myötä suolistosyöpien hoitotulokset ovat parantuneet viime vuosikymmenen aikana selvästi. Ennusteeseen ja mahdollisuuteen parantua taudista vaikuttaa etenkin taudin levinneisyys diagnoosivaiheessa. Jos kasvain on pysynyt suolen seinämän sisäkerroksessa, on yli 90 % potilaista elossa viiden vuoden kuluttua leikkauksesta.

Lisätietoa:

Suolistosyövät: https://www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopataudit/suolistosyopa/
Seulontaohjelmat: https://syoparekisteri.fi/seulonta/

Viestinnän asiantuntija: Eija Vallinheimo 050 530 3871