Kuukauden tutkija: Eero Pukkala

Esittelemme Kuukauden tutkija -juttusarjassamme Suomen Syöpärekisterin tutkijoita ja heidän tutkimustaan. Tällä kertaa vuorossa on vuodenvaihteessa eläkkeellä jäävä Eero Pukkala, jolla takana on noin 40 vuotta tutkijan töitä.

Kuka olet?

Olen Eero Pukkala ja työskentelen toistaiseksi Suomen Syöpärekisterin tutkimusjohtajana. Aikaisemmin tietysti eri titteleillä, tutkija kuitenkin.

Miten päädyit Syöpärekisteriin tekemään tutkimusta?

Näin Tietojenkäsittelyopinlaitoksella 1975 pienenlapun ilmoitustaululla, jossa haettiin kesätyöntekijöitä tekemään atk-ohjelmia.

Mihin tutkimuksesi on keskittynyt?

Tutkimukseni on keskittynyt moniin asioihin, mutta enimmäkseen niihin seikkoihin, jotka voivat aiheuttaa syöpää. Etsin niitä tekijöitä, jotka aiheuttavat syöpää elintavoissa tai ympäristössä.

Millaisia vaikutuksia tutkimuksella on ollut?

Voisin tietysti sanoa, että tutkimukseni on vaikuttanut siihen, että syöpäkuolleisuus on vähentynyt Suomessa puoleen sinä aikana kuin olen ollut töissä Syöpärekisterissä. Mutta rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että nopeita vaikutuksia harvoin tutkimuksella on. Ammattien ja työpaikkojen syöpäriskejä koskevissa tutkimuksissa saadaan kyllä tehtyä aika nopeastikin muutoksia. Jos joku kemikaali tai työprosessi on syöpävaarallinen, se saadaan kyllä kiellettyä melko nopeasti. Asbesti on tästä hyvä esimerkki.

Mikä on parasta Syöpärekisterissä?

Tutkimuksen tuoma jännitys. Se on aina jännittävä hetki, kun tutkimusaineisto on saatu valmiiksi ja analyysi pyörii koneessa. Sen saaminen vei aikaisemmi parikin vuorokautta. On jännittävä odottaa tuloksia, joita kukaan muu ei vielä missään ole nähnyt, eikä tiedä, mitä sieltä on tulossa.

Tietysti parasta ovat myös nuoret ja osaavat tutkijat.

Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi?

Tässä hiljalleen opettelen olemaan eläkkeellä ja satsaamaan enemmän vapaa-ajan harrastuksiin. Niitä ovat laulu, lentopallo, lapsenlapset ja kalastus.

Vinkkaatko vielä lopuksi jostain alaa koskevasta kiinnostavasta tutkimuksesta?

Olen julkaissut urani aikana yli 800 tutkimusta. Niitä on paljon, mutta kiinnostavia ovat erityisesti syöpäkartat. Niitä suosittelen kaikkia tutkimaan. Parhaiten ne löytyvät Nordcanin sivuilta http://www-dep.iarc.fr/NORDCAN/English/frame.asp (Online analysis -> Incidence/mortality -> Cancer maps)

Kuukauden tutkija: Eero Pukkala from Syöpäjärjestöt on Vimeo.