Uudet seulontatilastot julkaistu

Katso, millainen oli kohdunkaula- ja rintasyövän seulonnan osallistumisaktiivisuus vuonna 2018.

Suomen Syöpärekisterin mukaan kohdunkaulasyövän seulontaohjelmaan osallistui vuonna 2018 hieman yli 190 000 naista eli noin 70 prosenttia kutsutuista. Seulontaohjelmaan kutsutaan 30-60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Joissakin kunnissa seulontaan ovat oikeutettuja ovat myös 25- ja 65-vuotiaat naiset.

Suurimmalle osalle seulontatestinä tehtiin edelleen perinteinen papakoe, mutta HPV-testi tehtiin ensisijaisena testinä lähes 35 000 naiselle. Muutamissa sairaanhoitopiireissä, kuten Kanta-Hämeessä, Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla, jo lähes kaikki kunnat tarjosivat HPV-testin kaikille seulotuille. Ohjelmassa todettiin seulontatilaston mukaan 29 kohdunkaulasyöpää ja 842 esiastetapausta.

Rintasyöpäseulontaan osallistuu vuodessa yli 300 000 naista eli noin 81 prosenttia kutsutuista. Rintasyöpäseulontaohjelmassa löytyi lähes 2 000 rintasyöpää tai rinnan in situ -kasvainta. Seulontaohjelmassa löytyy kaksi kolmesta seulonnan kohdeiässä olevan naisväestön eli 50-69-vuotiaiden rintasyövästä.

Seulontaohjelman yhtenäistäminen ja laadunvarmistuksen tehostaminen edellyttävät kunnollisen valtakunnallisen ja alueellisen ohjausrakenteen kehittämistä seulontaohjelmalle. Syöpä- ja esiastehoitojen toimintakäytäntöjä ja laadunvarmistusta tulee samalla kehittää, ja valtakunnallisten, alueellisten ja paikallisten toimijoiden ja päättäjien koulutusta lisätä.
Hiljattain onkin aloittanut työnsä syöpäseulontojen valtakunnallinen ohjausryhmä Kansallisen syöpäkeskuksen yhteydessä.

Tutustu kohdunkaulan syövän seulontatilastoihin ja rintasyövän seulontatilastoihin.