Pohjoismaiset NORDCAN-syöpätilastot päivitettiin

Päivityksen myötä Pohjoismaiden syöpätaakan tunnusluvut vuoteen 2018 asti löytyvät nyt yhdestä verkko-osoitteesta.

Pohjoismaiden syöpätilastojen vertailun mahdollistava NORDCAN-palvelu sisältää nyt kattavasti syöpien ilmaantuvuus-, kuolleisuus-, vallitsevuus- ja eloonjäämistilastot eri maista vuoteen 2018 saakka.

Päivitys liittyy NORDCAN-syöpätilastosovelluksen laajempaan uudistustyöhön. Palvelu tarjoaa interaktiivisia graafisia esityksiä ja taulukkoja syöpätilastoista Tanskassa, Suomessa, Islannissa, Norjassa, Ruotsissa, Färsaarilla ja Grönlannissa. Tilastosovelluksesta julkaistiin viime vuonna uusi versio nykyaikaisella käyttöliittymällä ja entistä monipuolisimmilla tietojen visualisointimahdollisuuksilla. Uuteen versioon ei heti viety tilastoja esimerkiksi elossa olevista potilaista ja syövästä selviytymisestä, vaan osiot jäivät vielä vanhaan NORDCAN-sovellukseen.

Nyt kaikkia näitä tunnuslukuja pystyy kätevästi selailemaan NORDCAN-verkkosivustolla (linkki vie toiseen, englanninkieliseen verkkopalveluun).

Samalla NORDCANin tietokantaan tehtiin joitakin sisällöllisiä muutoksia, kuten uusien tautikokonaisuuksien sisällyttäminen. Aiemmin tilastoissa on aivojen ja keskushermoston kasvaimissa luettu endokriiniset kasvaimet mukaan, mutta nyt aivojen ja keskushermoston kasvaimia voi tarkastella ilman endokriinisiä kasvaimia.

NORDCANin kehittäminen jatkuu yhä

Tietokantapäivitys tehtiin ensimmäistä kertaa uusilla tilastointiohjelmistoilla. Syöpätietojen koontiin eri maista käytetään nyt R- ja Stata-ohjelmointikielillä kehitettyjä työkaluja. Muutos varmistaa, että syöpätiedot käsitellään jokaisessa maassa samalla tavalla ennen kuin anonymisoidut tiedot siirtyvät eteenpäin yhteiseen tietokantaan. Yhtenäisellä tietojenkäsittelymenetelmällä parannetaan tilastojen yhdenmukaisuutta ja vertailtavuutta.

NORDCAN-palvelua kehitetään edelleen. Seuraavaksi tietokantaan viedään vuoden 2019 tilastot, mutta suunnitteilla on myös yhä täydentää syöpätautikokonaisuuksia sekä lisätä sovellukseen uusia toimintoja.

NORDCAN-palvelun ovat tuottaneet Pohjoismaiden syöpärekisterien yhdistys ANCR, Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC ja Pohjoismainen syöpäunioni NCU.

Lue lisää:

Pohjoismainen syöpätilastosovellus NORDCAN uudistui