Syöpärekisterit tutkivat koronaviruspandemian vaikutuksia Pohjoismaissa

Koronaviruspandemian vaikutuksia muun muassa syöpädiagnostiikkaan ja -kuolleisuuteen selvitetään parhaillaan pohjoismaisella syöpärekisteriyhteistyöllä.

Alkuvuodesta 2020 alkanut koronaviruspandemia on vaikuttanut kaikkiin Pohjoismaihin. Alustavien tietojen mukaan pandemia on saattanut heijastua myös syöpien toteamiseen ja hoitoon, mutta tutkittua tietoa asiasta ei ole.

Pian koronaviruspandemian puhjettua julkisuudessa kerrottiin, etteivät ihmiset hakeutuneet lääkärin vastaanotolle syöpäepäilyn vuoksi yhtä herkästi kuin aiemmin. Syöpädiagnostiikan laskusta saatiin huolestuttavia viitteitä myös Suomen Syöpärekisterin selvityksessä, jossa kävi ilmi, että syöpärekisteriin ilmoitettujen syöpänäytteiden määrä oli selvästi laskenut keväällä 2020.

Lisäksi keväällä 2020 syöpäseulontaohjelmia keskeytettiin tai niihin osallistuminen väheni väliaikaisesti. Suomessa seulontaohjelmat kuitenkin pyörivät normaalisti ja osallistumisaktiivisuuskin palautui tavanomaiselle tasolleen jo seuraavaan syksyyn mennessä.

NCU:lta rahoitus kaksivuotiselle hankkeelle

Kaksivuotisen tutkimushankkeen tarkoituksena on arvioida, kuinka laajat koronaviruspandemian vaikutukset syövän diagnostiikkaan ja kuolleisuuteen Pohjoismaissa ovat olleet.

Lisäksi tutkimuksessa selvitetään sitä, kuinka vaarallinen koronavirustauti syöpäpotilaalle on. Tavoitteena on tarjota väestöpohjaista tietoa muun muassa syövän sekä koronavirustautiin liittyvien vakavien komplikaatioiden ja sairaalahoidon tarpeen yhteydestä.

Pohjoismaiden yhteenlaskettu väkiluku on noin 27 miljoonaa, mikä tarjoaa erinomaisen lähtökohdan syöpään ja koronaviruspandemiaan liittyvien kysymysten väestötutkimukseen. Hankkeessa hyödynnetään viiden Pohjoismaan syöpärekisteri- ja muita terveysrekisteritietoja.

Hanketta vetää Norjan syöpärekisteri ja se on saanut NCU:lta (Nordic Cancer Union) 200 000 euron rahoituksen vuosille 2021–2022.

Lue lisää:

Syöpärekisteri selvitti: Syöpänäytteet vähenivät selvästi keväällä 2020

NCU:n rahoituspäätös koronaviruspandemian vaikutuksia Pohjoismaissa tutkivalle hankkeelle englanniksi: NCU Board meeting (linkki avautuu uuteen ikkunaan)