Seulontaohjelmien toteuttamista ohjaavat laatukäsikirjat julkaistu 

Käsikirjat antavat suosituksia toimivien ja kustannusvaikuttavien seulontaohjelmien toteuttamiseksi. 

Syöpäseulontojen ohjausryhmä on julkaissut valtakunnallisia seulontaohjelmia eli kohdunkaulan syövän, rintasyövän ja suolistosyövän seulontoja koskevat laatukäsikirjat. Laatukäsikirjat on tarkoitettu päätöksenteon ja toiminnan tueksi seulonnan organisoinnista ja käytännön toteutuksesta vastaaville tahoille. Käsikirjat antavat tutkimustietoon ja käytännön kokemukseen perustuvia suosituksia toimivien ja kustannusvaikuttavien seulontaohjelmien toteuttamiseksi.

Seulontaohjelmien laatukäsikirjojen valmistelusta ovat vastanneet syöpäseulontojen ohjausryhmän nimittämät asiantuntijat. Asiantuntijaryhmien puheenjohtajat ovat seulontajohtaja Tytti Sarkeala (suolistosyövän seulonta), naistentautien erikoislääkäri Pekka Nieminen (kohdunkaulan syövän seulonta) ja radiologian erikoislääkäri Johanna Alanko (rintasyövän seulonta).

Laatukäsikirjoissa ohjeistetaan perusteellisesti seulontaohjelman eri vaiheiden toteutuksesta kutsujen lähettämisestä seulonnan jatkotutkimuksiin ja seulontatietojen raportointiin Syöpärekisteriin.

Laatukäsikirjojen sisältöä esitellään tarkemmin webinaarissa toukokuun 13. päivä klo 9.30–11.00, johon voi ilmoittautua täällä. Linkki webinaarin tallenteeseen lähetetään tilaisuuteen ilmoittautuneille.

Laatukäsikirjoista julkaistaan myöhemmässä vaiheessa myös ruotsin- ja englanninkieliset käännökset.

Lisätietoja:

Aapeli Nevala, kehittämispäällikkö, puh. 044 536 4365 (suolistosyövän seulonta)

Laura Niinikoski, rintasyöpäseulonnan asiantuntija, puh. 050 472 4053 (rintasyövän seulonta)

Veli-Matti Partanen, kehittämispäällikkö, puh. 050 596 6367 (kohdunkaulan syövän seulonta)

Suolistosyövän seulonnan laatukäsikirja

Rintasyövän seulonnan laatukäsikirja

Kohdunkaulan syövän seulonnan laatukäsikirja