Suomessa on ensimmäistä kertaa kerätty kattavasti tietoa rintasyövän seulontaohjelman ulkopuolisista mammografioista ja ultraäänitutkimuksista.
Vaikka rintasyövän seulontaohjelman ulkopuoliset rintakuvantamiset ovat yleistyneet, ne ovat edelleen huomattavasti harvinaisempia kuin kohdunkaulasyövän seulontaohjelman ulkopuolinen papa- ja HPV-testaus. Samalla rintasyövän seulontaan osallistuminen on kuitenkin vähentynyt, eikä ulkopuolinen kuvantaminen riitä kompensoimaan alenevaa osallistumista seulontaohjelmaan.
Tästä seuraa se, että rintasyövän varhaisvaiheen havaitsemisen kattavuus ei ole yhtä vahva kuin ennen. Ulkopuoliset kuvantamiset eivät voi korvata seulontaohjelman tarjoamia tutkimuksia, vaan täydentävät niitä.
Valtakunnallisessa seulontaohjelmassa siihen oikeutetut naiset kutsutaan kattavasti ja säännöllissti. Tämä varmistaa tasa-arvoisen mahdollisuuden rintasyövän varhaiseen diagnostiikkaan. Ajoissa havaittu syöpä parantaa merkittävästi hoitotulosten ennusteita.
Kansainvälisesti vertailtuna rintasyöpäseulontaan osallistutaan onneksi edelleen Suomessa aktiivisesti.
Väestöryhmien väliset erot selvästi näkyvillä
Ensimmäistä kertaa kerätty aineisto osoittaa myös, että seulontaohjelman ulkopuoliset mammografiat ja ultraäänitutkimukset ovat yleisempiä ylemmissä sosioekonomisissa ryhmissä ja kotimaisia kieliä puhuvien keskuudessa.
Tätä selittää todennäköisesti se, että korkeassa sosioekonomisessa asemassa olevilla on paremmat mahdollisuudet käyttää yksityisiä terveydenhuoltopalveluita, ja he saattavat saada palveluja myös esimerkiksi työterveyden kautta.
Koska seulontaohjelman ulkopuoliset kuvantamiset keskittyvät tietyille väestöryhmille, keskeiseksi kysymykseksi nousee se, miten vähemmän seulontaohjelmaan osallistuvia ryhmiä voidaan tavoittaa nykyistä paremmin ja rohkaista säännöllisiin seulontakäynteihin.
Vieraskielisillä seulontaohjelmankin osallistumisprosentti on muita alhaisempi. Tämä saattaa liittyä tiedon puutteeseen, kielimuureihin tai kulttuurisiin eroihin terveyspalvelujen käyttämisessä, mutta voi heijastaa myös yleisempiä terveydenhuollon saavutettavuuden haasteita eri väestöryhmien välillä. Näiden ryhmien tavoittaminen olisi kuitenkin keskeistä, jotta seulonta hyödyttäisi koko väestöä tasapuolisesti.
Linkki tutkimukseen: