Tee syöpäilmoitus
Terveydenhuollon organisaatioilla on lakisääteinen velvollisuus toimittaa tiedot jokaisesta Suomessa todetusta syöpätapauksesta tai sellaisen vahvasta epäilystä syöpärekisteriin. Tee syöpäilmoitus sähköisesti.
Mitä syöpärekisteriin ilmoitetaan?
Syöpärekisteriin voi tehdä kliinisen ilmoituksen, patologian ilmoituksen tai hoitoilmoituksen.
- Kaikki pahanlaatuiset (invasiiviset) kasvaimet ja tilat, mukaan lukien pahanlaatuiset veritaudit. Kliinistä ilmoitusta tai hoitoilmoitusta ei pyydetä tyvisolukarsinoomista.
- Kaikki aivojen ja keskushermoston kasvaimet, myös hyvänlaatuiset.
- In situ syövät, HSIL, high-grade dysplasia ja dysplasia gravis. Ihon in situ -syövistä ilmoitetaan vain melanooma in situ. Kliinistä ilmoitusta tai hoitoilmoitusta ei pyydetä HSIL- tai dysplasiatapauksista.
- Munasarjojen, munanjohtimien, kohdun sivuelinten ja vatsakalvon borderline-tasoiset kasvaimet.
- Muut pahanlaatuisuudeltaan epäselväksi aiemmin luokitellut kasvaimet kuten neuroendokriiniset kasvaimet, GIST (graduksesta riippumatta), myelofibroosi, myeloproliferatiiviset tilat, polysytemia vera, Waldenströmin tauti, tymooma, feokromosytooma ja muut paraganglioomat sekä teratooma.
- Vahva syöpäepäily, vaikka mikroskooppista vahvistusta ei saataisikaan.
- Terveydenhuollon organisaatio tekee ilmoituksen uudesta syöpätapauksesta heti, kun syöpä todetaan. Hoitotietoja voidaan antaa jatkuvasti. Vastuu ilmoituksen tekemisestä on jokaisella terveydenhuollon ammattilaisella. Ilmoituksen voi tehdä yhtä hyvin lääkäri, sairaanhoitaja, osastonsihteeri tai hammaslääkäri.
Tutustu uuteen kliinisten ilmoitusten tilastosovellukseemme, jossa voit tarkastella syöpärekisteriin toimitettujen hoitavan tahon tekemien syöpäyhteenvetojen osuutta yleisimmistä syövistä sairaanhoitopiireittäin:
Kliinisten ilmoitusten tilastosovellus (linkki aukeaa uuteen välilehteen)